Dlouhovlasá - zpátky k šamponu

K přírodnímu tuhému šamponu, samozřejmě. Na jaře minulého roku jsem - nadšená, že jsem konečně objevila jediný áječný a 100% přírodní způsob mytí vlasů - rozdala všechny kostky šamponu, které mi ještě zbývaly.

Asi po půl roce od napsání prvního dlouhovlasého článku jsem se chystala na promoci. Svoji promoci. Cítila jsem potřebu vypadat hezky, protože dalšícho promocí už se asi zúčastním pouze jako přihlížející. Prázdniny se chýlily ke konci a v jejich průběhu mě stav a kultivovanost mých vlasů moc nezajímaly. Dokud se moc nelesknou a nesvědí, je to ok. Ovšem při pokusu se nějak kulturně učesat před promocí nastala obtíž.


S jílem se to má totiž tak, že se musí z vlasů pořádně vymýt...což, jak se ukázalo, jsem nedokázala nikdy zcela provést. Ve vlasech dlouhých pod zadek se vždycky nějaký ten jíl zachytil a spolu se zacuchanými vlasy azbylým mazem tvořil pískovité kokony. Zprvu nebyly vidět, ale při prvním učesání vyhrabával hřeben další a další zámotky, které byly slepené, špatně se rozčesávaly...a vždycky se někde našly nějaké dosud neobjevené. Trávila jsem čas vyčesáváním jemného prášku z hlavy, které nebralo konce. Hrůza všech děsů.

Šampon z mého oblíbeného Čarovného mlýna
Večer před promocí mi došla trpělivost a umyla jsem si vlasy kamarádčiným tuhým šamponem, jedním z těch, které jsem jí darovala. Rázem bylo po prašných kokonech.
Ani jsem po jílu netruchlila. Vyzkoušela jsem si, jaké to je mýt si vlasy zcela nechemicky, ale výhody přírodního šamponu mě opět přesvědčily. Co se týče jisté ekologičnosti obou metod, v šamponu jsou stejně samé dobré věci. A z českého prostředí, nikoliv z Afriky.
Mytí vlasů jílem rozhodně nezatracuju, jen mě osobně dlouhodobě nevyhovovalo. Pro někoho s kratšími a méně zacuchávacími vlasy může být i na delší dobu velmi vhodné.

Jíl jsem si nechala v koupelnové skříňce na používání v pleťových maskách, v nichž je zcela bezkonkurenční.

Pro mě neopomenutelná klasika od Bon Savon. Kdybyste cítili tu kokosovou vůni, nebudete chtít už na vlasy nic jiného. Myje též luxusně.
No...a nedávno jsem zabloudila na Mýdlotéku, kde prodávají mýdla různých výrobců (které bych si jinak musela nakoupit postupně z více e-shopů za vícero poštovncý) . Nemohla jsem se rozhodnout, který šampon si vzít...tak jsem si vzala všechny. Typické. A mám na dva roky vystaráno!


Velmi vzácné foto mě s rozpuštěnýmni vlasy. Zachytávají se všude, proto rozpuštěné vlasy běžně nenosím. Ehm, a omluvte prosím to lehké bordellisimo.





Komentáře

  1. To je božíí! Já ti tak závidím takhle dlouhé vlasy :D Já se asi nikdy nedočkám... (nechávám si je narůst už od roku 2014, a posun jen asi o 15cm)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, každý má své tempo růstu a délku vlasů, do které mu dorostou. Ale mě přijde, že když jsem měla vlasy dlouhé tak kolem ramen, rostly přííšerně pomalu, mnohem pomaleji, než ostatním. Ale stačilo tomu dát nějakých 10 let trpělivosti a výsledek se dostavil :D (což, já vím, není úplně povzbuzující).Taky jsem vypozorovala, že rychlost růstu vlasů a ochlupení vůbec u mě souvisí s tím, jestli si ziju tak lážo plážo nebo jsem v zápřahu a ve stresu, to všechno roste o dost pomaleji.

      Vymazat
  2. nehněvej se, ale posledních 30 cm je fakt ošklivých, zničených, prořídlých... ano, dlouhé vlasy jsou krásné, ale ne pokud jde délka na úkor kvality.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se nehněvám, kdybych nosila rozpuštěné, tak by mi to vadilo, ale vzhledem k tomu, že 99% času nosím vlasy v drdolech, vyhovuje mi to. Zničené konečky drží účes, z čerstvě ostříhaných zdravých vlasů nedokážu umotat skoro nic, příšerně kloužou.

      U anonymních komentářů bych ocenila podpis, i kdyby to bylo jen pro formu.

      Vymazat
  3. A kdy jsi měla naposled ostříhané zdravé vlasy? K těm ti přebývá tak půl metru.

    OdpovědětVymazat
  4. Stříhala jsem se naposledy před 4 lety. Vzhledem k tom, že vlasy jsou odumřelá tkáň je vyjádření o jejich zdraví k diskusi.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky