Co mě zaujalo: Zrní

Původně jsme šli na jeden z koncertů Folkových prázdnin v Telči hlavně na Mňágu.
"Před Mňágou bude ještě nejaká skupina...Obilí, nebo tak nějak," povídal Ondra, když koupil lístky.
"Myslíš Zrní?" Znala jsem od téhle kladenské kapely jednu písničku a jejich webové stránky. Stránky, které vypadají moc pěkně, tak nějak poeticky ztraceně.
"To by mohlo být ono."
A bylo. Tak jsme šli.

Koncert ovšem daleko předčil naše (nebo alespoň moje) očekávání. Po první písničce stála a tancovala polovina přítomných a za další dvě se přidala i ta druhá půlka. V tom, jak Zrní hrálo, byla neuvěřitelná dynamika a energie.
Texty písniček jsou úžasně poetické, ale nesklouzávají k patosu nebo bezúčelnosti. Slova tančí, víří v melodiích rychlých i pomalých, a duše za nimi, protože se nemůže nabažit. Zpěvák je neskutečný šoumen a houslista se tváří, jako by hrál jen pro sebe nebo svoji milou. Možná je to zvuk houslí, který mě tak zaujal. V pomalých písničkách se pomalu vlní jako ranní mlha nad loukou.
Koncert ve mě zanechal silnou touhu poslechnout si ještě jednu písničku, která se mě drží dodnes. Mňága a Žďorp po nich hráli dobře, o to nic. Ale po Zrní působili tak nějak...schématicky a prozaicky.

Ideální hudební doprovod podzimní melancholie!


Komentáře

  1. Už jsem je zkoušela jednu dobu poslouchat, ale není mi sympatický hlas zpěváka. Takový ukňouraný mi přijde, ale hudba se mi líbí. Škoda.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky