Patologie

Být medikem je občas úděl hodný zenového mistra. Zejména od té doby, co máme přístup k materiálům popisujícím jednotlivé choroby. Příznaky jsou vyvedeny v detailech, ovšem není k nim už přidán údaj o tom, kolik procent populace tím kterým neduhem trpí. Nebo spíš kolik desetin až setin procenta, většina vyjmenovaných chodob je velice vzácná. Je ale těžké přesvědčit sama sebe, že prostě není možné abych měla několik nemocí z každé kapitoly (pokud ovšem netrpím imunodeficitem, což si myslím, že ne. Ale jeden nikdy neví.). Protože...co kdyby.

Následuje seznam chorob, kterými jsem v minulých čtrnácti dnech trpěla:
1. Esenciální plicní hypertenze - onemocnění nejistého původu, téměř neléčitelné. Smrtelné do několika let. Podezření jsem pojala poté, co jsem se několikrát za sebou nemohla dodejchnout a pak jsem na to samozřejmě pořád myslela. Takže jsem asi týden sípala jako chronický kuřák a měla pocit, že se dusím. Pravděpodobný původ obtíží: nervy.
2. Leukemie z vlasatých buněk - vzácná forma nádoru krvetvorných buněk projevující se pocitem plnosti břicha, únavou a dušností. Slezina při ní váží až 1kg, to jediné mi nehrálo. Nějak jsem nemohla tu kilovou slezinu nahmatat (dušnost viz bod 1., důvodemt plnosti břicha byly pravděpodobně výživné obědy a večeře od maminky. Co se týče únavy - zkuste se najednou z produktivního nicnedělání učit devět hodin denně)
3. Osteosarkom - zhoubný nádor kosti lokalizovaný nejčastěji v koleni. Skoro všichni spolužáci aspoň jeden měli. Když se člověk válí celý den na gauči, přeleží si ledascos.
4. Oboustranné srdeční selhání - projevující se dušností (viz 1.) a otoky nohou (za jediného opravdu parného dne, který v té době nastal).
5. WPW syndrom - porucha srdečního rytmu, palpitace zřejmě taktéž z nervů.
Plus jedna velmi skutečná viróza.

Nakonec se ale všechny potíže ukázaly býti mnohočenými projevy syndromu PMLL - Přístup Medika k Lékařské Literatuře (viz Eliška Balzerová a Můj báječný rozvod)
Ale podařilo se!


(Bojím se dermatovenerologie příští rok. V rámci studia si zřejmě seškrabu veškerou kůži. Svědí mě jenom na to pomyslím.)

Komentáře

  1. dermačka bude v pohodě, protože nebudeš mít tolik času nad ní přemýšlet-pizinger dává termíny jen v červnu a pak nějaký v září ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky